Volné ubytování
Zálitka
Zálitka nebo také jinak řečená zalejvačka je tradiční horácká polévka. Dnes se svojí podobou často blíží jihočeské kulajdě a jejím základem jsou brambory, houby a mléko (smetana). Původní varianta představuje polévku vonící kmínem s kousky brambor a hub zahuštěnou smetanou rozmíchanou s moukou. Dochucení polévky koprem a octem přibylo časem, navíc co rodina, to jiná chuť. V každém případě je polévka sytá a chutná ve všech ročních obdobích i svých modifikacích. Pokud použijete kopr, nejlepší je čerstvý, případně zmražený, ale dá se využít i sterilovaný. Do zalejvačky se podle starých receptů nejčastěji používaly lišky nebo hřiby, ale přidat se do ní mohou jakékoliv pevné houby (čerstvé, naložené, zmražené, sušené). Vylepšenou variantou je vložení tzv. ztraceného vejce do každé z porcí.
Recept na Zálitku:
- 3 větší brambory nakrájené na kousky
- sůl
- kmín
- ¼ l smetany
- houby
- mouka
- ocet
- nasekaný kopr
Postup
Brambory nakrájené na drobné kousky s přídavkem hub vařte v osolené a okmínované vodě do změknutí. Jestli do polévky přidáte sušené houby, nechte je nejdříve chvíli nabobtnat v troše vody – změknou a rychleji se pak uvaří. Následně polévku zahustěte smetanou rozšlehanou s moukou, krátce povařte a nakonec ji můžete dochutit i nasekaným koprem a octem. Do hrnce je možné ještě přidat rozklepnutá (ztracená) vejce podle počtu strávníků a pár minut povařit.
Podávání
Zalejvačku podávejte v nahřátých talířích a na každou porci polévky ještě můžete položit tenký plátek čerstvého másla.