Volné ubytování
Žďárský kapr
Kapři patří ke Žďársku i Žďáru nad Sázavou stejně neodmyslitelně jako místní hluboké lesy a čistá příroda. Tradice chovu kaprů v této oblasti sahá minimálně do 15. století, kdy se kapr stal dokonce součástí nejstarší pečeti tehdejšího městečka Žďáru. Už ve 13. století však v lokalitě z popudu cisterciáckých mnichů sídlících ve žďárském klášteře začaly vznikat první chovné rybníky a speciálně vyšlechtěné plemeno nazvané Žďárský kapr je tak přirozeným pokračováním stovky let dlouhé tradice chovu ryb v regionu. Toto rybí plemeno vyznačující se vysokou kvalitou masa a jeho mimořádnými chuťovými vlastnostmi chované ve vlastních plemenných liniích společností KINSKÝ Žďár je současně držitelem ochranné známky, jež potvrzuje jeho výjimečnost. Žďárský kapr je chovaný v čisté přírodě Žďárských vrchů, často v rybnících rozkládajících se v pramenných oblastech, kde je voda průzračně čistá, a jeho chov podléhá přísnějším podmínkám a kontrolním procesům.
Specifikem Žďárského kapra je nejenom zachovalé životní prostředí, kde žije a roste, ale také délka jeho chovu. Zatímco kapři v rybníkářských oblastech v jiných částech republiky dorůstají tržní velikosti za tři roky, na Žďársku díky chladnějšímu podnebí i vodě a menší úživnosti rybníků tento proces trvá o rok déle. Žďárský kapr, který je regionální potravinou, tak roste pomaleji, což současně přispívá ke vzniku kvalitnější svaloviny a lepší chuti masa. To dělá ze Žďárského kapra ideální volbu pro sváteční stůl i každodenní kuchyni.
Kapr ze Žďárska je k dostání v Rybárně Kinský ve Žďáře nad Sázavou, kde lze zakoupit i další druhy čerstvých ryb z místních rybníků.