Volné ubytování
Ujčovský mošt
V místní části Ujčova - Kasany se nachází moštárna, kde se zpracovává ovoce z přilehlých sadů. Dle ujčovské kroniky bylo v této části obce již počátkem 20. století velmi rozvinuté ovocnářství a tato tradice přetrvává dodnes. Nezměnil se ani způsob pěstování ovoce. Stále zde naleznete staré odrůdy jabloní pěstované na vysokokmenech. Jelikož se jedná o malou moštárnu, mošt si můžete nakoupit přímo ze dvora, na farmářských trzích a v některých vybraných prodejnách.
Při výrobě moštu je dbáno na to, aby moštovaná jablka byla zpracována čerstvá, což zaručí vyšší obsah kyselin v moštu. Jablka se operou, podrtí, drť se vylisuje a šťáva se nechá asi šest hodin ustát, aby kal v moštu sedl na dno nádoby. Poté se takto ustálený mošt zahřívá v průtokovém pasteru na teplotu 80°C a plní do bag-in-boxů.
Chuť jednotlivých balení se může lišit podle odrůd lisovaných jablek. Jedná se většinou o staré odrůdy s rozmanitou chutí. Náš mošt nemá značku BIO, protože část jablek nakupujeme od sousedů, kteří sice jablka pěstují stejným způsobem jako my, nejsou však registrovanými ekologickými zemědělci.