Volné ubytování
Pekáče
Pekáče, známé také jako peciválky či bramborové placky, jsou tradičním vysočinským pokrmem, který se připravoval z brambor a mouky a pekl se přímo na plátech kamen. Jednoduché placky byly oblíbené pro svou snadnou přípravu a možnost podávat je sladké i slané. Nejčastěji se bramborové pekáče potíraly povidly nebo mákem svařeným s cukrem a mlékem, ale také třeba pomazané husím sádlem se škvarky nebo jen pomazané sádlem a posolené.
Recept na Pekáče
- 600 g vařených brambor ve slupce
- 150 g polohrubé mouky
- Větší špetka soli
- Rozpuštěné máslo
- Moučkový cukr
- Vlažné mléko
Postup
Uvařte brambory ve slupce, nechce je vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, sůl vypracujte vláčné těsto. Z těsta vyválejte tenké placky, které následně opečte na suché pánvi, případně – máte-li tuto možnost - na plátech klasických kamen. Placky se budou v průběhu pečení nafukovat, čímž získají charakteristické hnědé puchýřky a skvrny.
Podávání
Hotové placky můžete ještě namočit do vlažného mléka, aby byly vláčnější. Poté je poprašte cukrem a omastěte rozpuštěným máslem, anebo jen povidly, případně je možná slaná varianta se sádlem či škvarky.