Volné ubytování
Medové perníčky z Vysočiny
Z malé rodinné firmy s názvem Dobrůtky z Vysočiny sídlící ve Sněžném pocházejí nejenom medové perníčky, ale i cukroví nebo pečené čaje. Ve společnosti, kterou vede Taťána Nečasová, kladou důraz na používání kvalitních českých surovin, přičemž mnoho z nich pochází přímo z Vysočiny. Hlavním produktem jsou medové perníčky, které již v roce 2014 získaly certifikát regionálního produktu Kraje Vysočina. Jedinečné jsou nejenom svojí nezaměnitelnou chutí, ale i vysokou kvalitou a recepturou, která se drží tradičních postupů. Základem je kvalitní med od českých včelařů, těsto na perníčky neobsahuje vejce, ale zato má vysoký podíl medu.
Dobrůtky z Vysočiny navíc vycházejí vstříc i lidem, kteří odmítají palmový tuk. Do těsta se tak přidává buď kvalitní rostlinný tuk, případně rýžový olej, což zákazníci oceňují, i když jde o suroviny dražší. Do žitných perníčků je zase používána výhradně bio žitná mouka. Zdobí se holandským marcipánem, který je oproti klasickému fondánu kvalitnější, ale zároveň i chutnější variantou. Kromě tradičních perníčků se firma věnuje také výrobě sezonních produktů, které jsou populární zejména o Vánocích. Jde především o čerty, Mikuláše, sněhuláky či zvonečky. Právě tyto sladkosti jsou na sváteční stůl velmi poptávané. I přes vysokou poptávku si však firma zachovává rodinný charakter a pečlivou výrobu, což ovšem omezuje kapacitu produkce.
Výrobky Dobrůtek z Vysočiny je možné i jako originální suvenýr zakoupit například v turistických informačních centrech ve Sněžném, Novém Městě na Moravě nebo Žďáře nad Sázavou, avšak nachází se i v sortimentu Domu přírody Žďárských vrchů v Krátké, Selském dvoře v Daňovicích i jinde.