Volné ubytování
Prosetínské trubičky
Vyhlášenou regionální specialitu v podobě Prosetínských trubiček si je možné prioritně vychutnat v Prosetíně na Bystřicku. Skvěle chutnající tradiční křehký zákusek vyráběný podle tajné receptury z poctivého máslového listového těsta se stal symbolem kvality a regionálního umu, ostatně získal i prestižní certifikát Regionální potravina Kraje Vysočina v letech 2014 a 2022.
Rodinná firma Maršálkových, která se výrobou Prosetínských trubiček zabývá, zvládne týdně připravit čtyři až pět tisíc plněných trubiček. Tajemství jejich úspěchu spočívá ve speciálním způsobu přípravy těsta, které se překládá, válí a chladí tak, aby dosáhlo vysoké „listovosti“. Upečené křehké korpusy jsou poté naplněny lehkým bílkovým sněhem s přídavkem citronové šťávy, což jim dodává svěží chuť a jemnou texturu.
Historie vyhlášených Prosetínských trubiček sahá do roku 2011, kdy Radka Maršálková inspirovaná prověřeným rodinným receptem své tchyně začala trubičky v Prosetíně péct a plnit. S podporou svého manžela, který kromě rozvozu a prodeje pomáhá i s náročnou přípravou listového těsta, se Maršálkovým podařilo vytvořit a nabídnout vyhledávaný produkt, který se rychle stal fenoménem na farmářských trzích a jarmarcích po celé Vysočině.
Prosetínské trubičky jsou k dostání přímo v obchůdku u výrobny v Prosetíně, v mnoha kavárnách a prodejnách napříč regionem, ale mimo to se na ně rovněž stojí fronty třeba na farmářských trzích v Novém Městě na Moravě, Žďáře nad Sázavou i jinde. Objednat si je však možné i obří trubičku naplněnou třemi desítkami malých plněných trubiček, která může představovat netradiční dárek či sladký suvenýr z regionu.