Volné ubytování
Jabkovec
Jabkovec je obvyklý horácký pokrm, který však neobsahuje jablka. Název pochází z místního označení pro brambory - takzvaná „zemská jabka“. Jednoduchý a sytý pokrm byl v minulosti oblíbený zejména pro svoji dostupnost a výživnost. Ostatně, bramborám se na kamenité Vysočině vždycky dařilo. Proto se také postupně staly nezbytným základem řady jídel, jejichž chuť a sytost pak bylo možné vylepšovat dalšími přidanými surovinami, jako jsou v tomto případě škvarky. Variant pokrmu existuje více, místo škvarků je do jabkovce možné přidat například na kostičky nakrájené uzené maso, případně pro zvýraznění chuti také kysané zelí.
Recept na jabkovec:
- 500 g brambor vařených ve slupce
- vejce
- 2 vejce
- krupice a mléko podle potřeby
- 100 g nadrobno nakrájených škvarků
- majoránka
- pepř
- sůl
- prolisovaný česnek
Postup
Uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Následně je oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte k nim drobně nakrájené škvarky, vejce, krupici, mléko, sůl, majoránku, pepř a prolisovaný česnek podle chuti. Hmotu, která by měla mít konzistenci o něco hustší než těsto na bramboráky, důkladně promíchejte, rovnoměrně ji rozetřete do vymazaného pekáčku a v troubě při střední teplotě upečte dozlatova. Škvarky při pečení pustí sádlo a jabkovec nejenom promastí, ale i příjemně ovoní.
Podávání
Jablovec je výborný samotný bez příloh (teplý, ale i studený – to se lépe krájí), avšak tradičně se na Horácku podával se salátem z kysaného zelí a zapíjel se teplou nebo studenou meltou.