Volné ubytování
Svratecký guláš
Svratecký guláš je gastronomickou specialitou Svratky. Jeho tvůrce, šéfkuchař František Mořický, kdysi v Praze vařil pro rodinu Havlových, přičemž budoucího prezidenta Václava si pamatoval coby kluka. Později se z něho stal politický vězeň a do Svratky se dostal na umístěnku. Jeho vyhlášený guláš s bramboráčky vznikl před rokem 1966. Toto jídlo podle vzpomínek místních později v hotelu Mánes ochutnal třeba i Karel Gott. V roce 1991 Mořický vydal Horáckou kuchařku se dvěma stovkami regionálních receptů. Ačkoliv hotel Mánes již nefunguje, Svratecký guláš můžete ochutnat ve svratecké restauraci U Berušky, v tamní Krušovické restauraci nebo v Hotelu Svratka. Jeho tvůrce trval na tom, že kolik je masa, tolik musí být v guláši také cibule. Podle našeho receptu si ho můžete vyzkoušet uvařit i ve vlastní kuchyni.
Recept na Svratecký guláš
Ingredience:
- 500 g hovězí roštěné
- 4 lžíce oleje
- 100 g slaniny
- 500 g cibule
- Mletý pepř
- Sůl
- Mletá paprika
- Kmín
- 100 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kečupu
- Majoránka
Postup
Základem Svrateckého guláše je roštěnec tři dny naložený v oleji, soli a pepři. Maso poté nakrájejte na jemné nudličky a zprudka opečte na oleji spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Směs osmahněte a přidejte lžíci kečupu, který masu dodá jemně sladkokyselou chuť. Výsledkem by měla být téměř suchá směs, kdy je maso „obalené“ v kečupu. Poté jej osolte, přidejte majoránku, papriku a kmín. Po orestování podlijte trochou vody a nechte podusit, dokud maso není měkké.
Podávání
Ke Svrateckému guláši se nejlépe hodí bramboráčky, které by měly být smažené na malém množství oleje nebo sádla, aby nebyly příliš nasáklé tukem, neboť guláš je sám o sobě dost sytý.